Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.01.2011 09:51 - ХОР „ЕВМОЛПЕЯ” ЩЕ УЧАСТВА В XXI МЕЖДУНАРОДНИ ДЕТСКО-ЮНОШЕСКИ ХОРОВИ ПРАЗНИЦИ „ДОБРИ ВОЙНИКОВ” - ШУМЕН
Автор: liubitelskonovini Категория: Изкуство   
Прочетен: 1768 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 17.01.2011 09:54


 Девическа хорова формация ще бъде сред участниците в Международните детско-юношески хорови празници /МДЮХП/ „Добри Войников”.Другите хорове от България участници в XXI-то издание са:  "Бодра песен" - Шумен, "Детска китка" - Пловдив, "Дунавски вълни" - Русе, Хор "Милка Стоева" - Бургас, Смесена формация на Софийските момчета и младежи. Празниците се провеждат без прекъсване от 1971 година на всяка нечетна година. Те нямат конкурсен характер и в тях участват хорове с високи художествени постижения от България.
imageОсновна цел на фестивала е да популяризира детско–юношеското хорово изкуство и да даде възможност за престижна изява на най- добрите ученически хорове в страната. Хоровите празници в Шумен допринасят за обогатяване на репертоара на детско–юношеските хорове, тъй като изискване към всеки хор–участник е да представи нова българска песен.
По време на фестивала се провеждат творчески срещи между диригенти, композитори, музиковеди, учители и хорови деятели, на които се дискутират теми от областта на хоровото изпълнителско изкуство, музикалното обучение и възпитание на младежите. 
До двадесетото им издание те се наричат Национални ученически хорови празници (ПУХП) „Добри Войников”, а от 2011 година те ще се провеждат като Международни детско-юношески хорови празници „Добри Войников”. През 40 годишната история на празниците са участвали едни от най-добрите детско-юношески хорове от страната и от чужбина. Наред с едни от най-изявените ни български хорове на шуменска сцена участват и хорове от Япония, Белгия, Италия, Чехия, Унгария, Полша, Русия, Гърция, Румъния, Македония и др., някои от тях участвали повече от един път.  От 2004 година НУХП са включени към престижните хорови фестивали на Балканите и преминават и под егидата на Балканския хоров форум. Така новата цел  е тези хорови срещи да разширят своите граници и да включват в програмата си и хорове от Балканските страни.
             Хоровите празници “Добри Войников” са единствени по рода си в България и имат принос не само за развитието и просперитета на българското детско–юношеско хорово певческо изкуство, но са стимул за творческото вдъхновение на българските композитори. Техен домакин и достоен продължител на богатите музикални и културни традиции на град Шумен е детски хор “Бодра песен” при Общински детски комплекс с главен художествен ръководител и диригент проф. Венета Вичева.
Фестивалът се ръководи от Организационен комитет начело с водещите институции в областта на културата, просветата, хоровото изкуство и шуменската общественост – Министерство на културата, Министерство на образованието, младежта и науката, Български хоров съюз, Балкански хоров форум, община Шумен, Общински детски комплекс. Празниците се провеждат под патронажа на кмета на град Шумен.

Ганка Янкова




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: liubitelskonovini
Категория: Изкуство
Прочетен: 85266
Постинги: 21
Коментари: 0
Гласове: 13
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031